УВАГА!!! ДПА-2019: важливі деталі та зміни

Як цьогоріч складатимуть підсумкові іспити учні 4-х, 9-х, 11-х класів та випускники закладів професійної освіти?

25 січня 2019 року , набув чинності новий Порядок проведення державної підсумкової атестації, тож які зміни він нам приніс та які можливості додав – спробуємо розібратись.
Загалом, державну підсумкову атестацію цьогоріч складатимуть:

• учні 4-х класів
ДПА проводиться виключно для моніторингу якості освіти і жодним чином не впливає на оцінювання результатів навчання учня. Проходить у письмові формі в закладі освіти. Терміни затверджує керівник закладу освіти в межах навчального року. Обов’язковою є атестація з української мови та математики;

• учні 9-х класів
ДПА проводиться в письмовій формі в закладі освіти. Терміни затверджує керівник закладу освіти в межах навчального року. Обов’язковою є атестація з української мови та математики. Третій предмет – за вибором учня з переліку, який щороку затверджується МОН;

• учні та студенти, що здобувають ОКР «молодший спеціаліст» або професійну освіту одночасно з отриманням повної загальної середньої освіти (вступ на базі 9-ти класів)
Складають ДПА з 3 предметів: 2 у формі ЗНО (українська мова та математика або історія України) у пункті тестування, третій письмово в закладі освіти. Терміни ЗНО затверджує МОН, третього предмета – заклад освіти.

• учні 11(12)-х класів
ДПА проводиться в формі зовнішнього незалежного оцінювання з 3 предметів: перший – українська мова, другий – математика або історія України, третій – на вибір учня. Проходить в пункті тестування. Терміни затверджує МОН («Календарний план підготовки та проведення ЗНО-2019»).
Цьогоріч Міністерство освіти і науки розширило спектр можливостей учнів під час проходження державної підсумкової атестації. Серед найбільш разючих змін – зарахування міжнародних мовних іспитів, перескладання випускних іспитів учнями технікумів та коледжів та проходження атестації тими, хто перебуває в СІЗО. Розглянемо детальніше нові можливості, закладені в ухваленому документі.

Міжнародні мовні іспити

З 2019 року сертифікати або дипломи міжнародного мовного іспиту з іноземної мови зараховуватимуться як результат з ДПА не лише для учнів 11-х, а й 9-х класів. Зокрема, 12 балів мають змогу отримати:

• учні 9-х класів
у разі наявності сертифіката або диплома, що підтверджує рівень володіння мовою А2 і вище, а для класів із поглибленим вивченням – В1 і вище;

• учні 11(12)-х класів
у разі наявності сертифіката або диплома, що підтверджує рівень володіння мовою В1 і вище, а для класів із поглибленим вивченням – В2 і вище.

Перескладання випускних іспитів студентами коледжів та технікумів

Йдеться про тих учнів, які після 9-го класу отримують фах у закладі професійної або вищої освіти і, водночас, закінчують здобуття повної загальної середньої освіти. Торік такі студенти вперше складали ДПА у формі ЗНО з української мови. Якщо у 2018 році хтось із випускників отримав незадовільну оцінку за результатами атестації (від 1 до 3 балів), цьогоріч вони матимуть можливість перескласти ДПА в форматі незалежного тестування.
Якщо студент, що здобуває освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста повторно отримує незадовільний результат принаймні з одного предмета ЗНО, його відраховують із закладу освіти. Щоправда, заклад освіти зобов’язаний «щасливцю» надати документ про повну загальну середню освіту та академічну довідку.
Також з важливих нововведень – у 2019 році учні, які навчаються в коледжах та мають отримати атестат про повну загальну середню освіту, повинні будуть пройти ДПА у новому форматі. Підсумкових іспитів буде усього три – дві дисципліни вони складуть, пройшовши тестування, третій письмовий екзамен студенти складатимуть в закладі, у якому вони здобувають освіту.
Перше ЗНО – українська мова та література. Друге – на вибір математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття). Результати ЗНО зазначатимуться в атестаті.

Проходження атестації особами, які перебувають в СІЗО

Право проходити ДПА отримали учні, які перебувають у слідчих ізоляторах під час досудового слідства. У цьому випадку проведення атестації забезпечуватиме закріплений за СІЗО заклад освіти.

У Порядку передбачено, що учні, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу чи лінії зіткнення і не здобувають загальну середню освіту в школах на підконтрольній Україні території, можуть пройти атестацію екстерном у закладах освіти, рекомендованих органами управління у сфері освіти. Окрім цього такі учні можуть пройти атестацію в межах спрощеного вступу через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

Також у документ закладено зміни, що почнуть діяти з 1 січня 2021 року. Це – обов’язкове проходження ДПА у формі ЗНО з математики для тих, хто отримує повну загальну середню освіту. Тобто випускників 11-х класів, а також учнів закладів профосвіти та студентів закладів вищої освіти, що вступали на базі 9-ти класів.