До уваги батьків!

Рекомендації
щодо попередження суїцидальних проявів серед учнівської та студентської молоді

В Україні, як і в інших країнах, поширені самогубства серед дітей, підлітків та молоді. Вікова межа, коли дитина може вчинити суїцид, знизилась до 10-12 років (ще два роки назад це був вік 14-16 років). Діти цієї вікової категорії є активними користувачами соціальних мереж, чим користуються злочинці, які залучають неповнолітніх до небезпечних груп, метою яких є доведення до самогубства.
В таких умовах батьки мають бути особливо уважними до своїх дітей.
1. В першу чергу варто приділяти більше уваги психологічному стану дитини. Ключовими для батьків мають бути наступні питання: Чи знають ваші діти, що ви їх любите не за щось, а просто тому, що вони – ваші діти? Чи достатньо часу ви приділяєте своїй дитині? Чи не страждає дитина від дефіциту вашої уваги і щирого інтересу до її життя? Що ви знаєте про свою дитину? Чи завжди розумієте, що відбувається з нею? Чи готові ви відкласти “важливі” справи, щоб поговорити з дитиною? Чи говорить ваша дитина з вами про себе і про своє життя? Чи прийде саме до вас ваша дитина, якщо з нею раптом щось трапиться або буде загроза її життю? Також необхідно звертати увагу на коло спілкування дитини, з ким і де вона проводить вільний час.
2. Залучення дітей та підлітків до спортивних або культурних секцій допомагає підвищити розуміння цінності життя, сприяє розширенню кола спілкування.
3. Необхідно постійно слідкувати за станом шкірних покривів дитини. Насторожувати мають пошкодження невиясненого походження (синці різної форми, опіки, подряпини, порізи тощо). У разі їх виявлення обовʼязково необхідно зʼясувати їхнє походження. Особливу увагу варто звертати на пошкодження різного роду у вигляді кита (єдинорога, метеликів) та порізи вздовж ходу вен на передпліччі. Зображення кита найчастіше вирізається лезом, видряпується гострим предметом, або просто малюється.
4. Варто слідкувати за тим, чи висипається дитина. Учасники суїцидальних груп часто виходять у мережу саме в передранковий час (4.20 ранку).
Також батькам слід перевіряти облікові записи (акаунти) дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акаунт, небезпеку становлять такі групи в соціальних мережах: «Кити пливуть угору», «Розбуди меня о 4.20», f57, f58, «Тихий дім», «Рина», «Ня.пока», «Море китів», «50 днів до мого…» та інші. Про небезпеку повідомляють написи «на стіні» з проханням розбудити о 4.20, «я у грі», числа, починаючи з 50 і менше.
5. Коли дитина повідомляє про відмову від участі у грі, на її сторінку може прийти повідомлення з проханням перейти за посиланням, перехід за яким висвітлює помилку 404 (сторінка не знайдена). Не можна переходити за такими посиланнями, таким чином злочинці можуть відслідковувати ір-адресу вашого пристрою та домашню адресу, що дає змогу маніпулювати дитиною. Необхідно доводити до відома дітей, що люди, які їм погрожують, не можуть заподіяти шкоди ні їй, ні її сімʼї і у випадку погроз чи небезпеки вона повинна звернутись за допомогою до дорослих: батьків, педагогів, рідних чи за телефоном Національної дитячої «гарячої» лінії Ла-Страда: 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) або 772 (безкоштовно з мобільних операторів).
6. Батькам слід памʼятати про те, що прийняттю дитиною рішення про самогубство передують тижні, а то й місяці страждань, роздумів, вагань. Його передумовою є психологічне неблагополуччя дитини чи підлітка, що може бути повʼязане з почуттям самотності, непотрібності, низькою самооцінкою, конфліктами вдома чи в навчальному закладі, тощо. Рішення про суїцид не може бути прийняте дитиною лише через участь у певних групах і ніякий посилений контроль за спілкуванням дитини у Інтернет-мережі не допоможе уникнути біди, якщо між дитиною та батьками, педагогами відсутні довіра, прийняття, взаємопідтримка та взаєморозуміння.
7. Про суїцид альні тенденції можуть сигналізувати такі особливості у поведінці дитини:
* вербальна і фізична агресія;
* висока конфліктність у спілкуванні;
* прагнення до домінування або орієнтація на залежність;
* ізоляція або неприйняття однолітками;
* різкі зміни в поведінці; низький або високий IQ;
* неадекватна самооцінка;
* несприятливе сімейне оточення;
* психотравматичні події (смерть близької людини, міжособистісний конфлікт, поганий вчинок, погані стосунки у сім‘ї тощо);
* алкоголізм і наркоманія, асоціальний спосіб життя;
* емоційні порушення – втрата апетиту або імпульсивне ненажерство, безсоння або підвищення сонливості впродовж останніх декількох днів; часті скарги на соматичні хвороби; незвичне неохайне ставлення до своєї зовнішності; постійне почуття самотності, непотрібності або суму; нудьга у звичайному оточенні або під час виконання роботи, яка раніше подобалася; втеча від контактів або ізоляція від друзів і сім‘ї; порушення уваги із зниженням якості роботи; занурення у роздуми про смерть; відсутність планів на майбутнє; раптові напади гніву, навіть через дрібниці;
9. Посилену увагу звертати на питання безпечного користування Інтернет-ресурсами.
Особливо уважними мають бути сім’ї, у яких уже мав місце суїцид або його спроба.
Якщо батьки виявили, що їх дитина «у грі…», не приховуйте цього !
Ваші дії: заблокуйте сторінку, а краще- видаліть її, поговоріт з дитиною спокійно, розсудливо, без паніки:чи думала вона про смерть, як давно, як збиралась це зробити. Обовязково повідомте про це спеціалістам психологічної служби школи.
Зверніться до Департаменту кіберполіції Національної поліції України за номером гарячої лінії: (044) 374-37-21
з 8:45 до 19:30 (в робочі дні), чи за електронною адресою: https://www.cybercrime.gov.ua (цілодобово)
Діти та дорослі можуть отримати анонімну та конфіденційну підтримку за телефоном Національної дитячої “гарячої” лінії: 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) або 772 (безкоштовно з мобільних операторів).