“Наука (в) школі!”. Про нашу участь у наукових заходах поточного академічного року.

У рамках угоди про співпрацю з Черкаським університетом імені Богдана Хмельницького педагоги Черкаської гімназії №31 у грудні 2022-го – квітні 2023 року тільки в контексті наукових заходів взяли активну участь у трьох форумах локального, національного та міжнародного рівнів.

3-го грудня 2022 року на базі гімназії відбулися власне завершальний етап підписання вище згаданого договору (дивіться відео в нижній частині цього допису), а також – науково-методичний семінар “Історія Просвітництва в Україні: філософські, правові, державно-політичні ідеї (до 300-річчя Григорія Сковороди)”. Дві з половиною години відео цього камерного заходу насичені цікавим обміном думками на наукові та педагогічні теми, що турбують сучасних представників середньої і вищої школи.

У березні 2023 р. 19 учителів Черкаської гімназії №31 знову ж таки спільно з науковцями ЧНУ ім. Б. Хмельницького взяли участь у відзначенні 150-тої річниці першої в історії “академії наук України” – авторитетної і знаної в усьому світі громадської організації – “Наукового товариства імені Шевченка” (НТШ). Зауважмо, що цього разу від гімназії працювали представники не тільки методичної комісії з історії, української мови та літератури, а і вчителі початкової школи, математики, інформатики, біологи, хіміки, іноземної мови, мистецтва та наша психолог. У цьому дописі є власне пдф-програма Всеукраїнської сесії НТШ, де можна ознайомитися із виступами наших учителів (С. 85-90), матеріали яких будуть надруковані у спільному з ученими ЧНУ збірнику влітку 2023 року.

28-29 квітня 2023 р. на базі Черкаського університету імені Богдана Хмельницького відбувся Третій історіографічний симпозіум “Центрально-Східноєвропейський мнемонічний простір: комеморація й історіографічна рефлексія”, де поряд із багатьма інституціями України, Польщі, Словаччини, поряд із Осередком НТШ у Черкасах активну участь у дискусії взяли вчителі Черкаської гімназії №31 (відео). Окрім того, директор закладу – Сергій Шамара – ініціював підписання заключного комюніке симпозіуму в якості звернення до Міністерства освіти і науки України, в якому підписанти пропонують пришвидшити термінологічну реформу шкільних підручників з історії та інших гуманітарних дисциплін, враховуючи неабияку потребу в завершенні їх декомунізації та подолання й досі присутнього російщення українських дидактичних наративів.

ПРОГРАМА ХХХІV БЕРЕЗНЕВОЇ НАУКОВОЇ СЕСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА