Участь педагогів та гімназистів у Всеукраїнській науковій конференції «ХІІ Богданівські читання»

13-14 грудня 2023 року на базі Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Дванадцяті Богданівські читання». Вона проходила у змішаному форматі, що дало можливість долучитися учасникам з усієї України та з-за кордону. Близько 100 доповідей було представлено на конференції науковцями.

У рамках співпраці між університетом та гімназією педагоги та учні закладу освіти стали активними учасниками заходу. Доповіді на пленарному засіданні представили педагоги гімназії: Юрій Присяжнюк, учитель історії Черкаської гімназії № 31, директор Науково-освітнього центру Українського козацтва, професор кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професор, доктор історичних наук; Сергій Шамара, директор Черкаської гімназії №31, учитель історії, доцент, кандидат історичних наук, із співавторами: Людмилою Коротун, заступницею директора з навчально-виховної роботи, учителем української мови та літератури, Сергієм Воробйовим, учителем права та громадянської освіти.

Під час секційних засідань наукові роботи презентували учні 11-их класів нашої гімназії: Роман Шипоша «Сучасний козацький рух в Україні: здобутки і пастки», Анастасія Данчишен «Образ Івана Мазепи в контексті його залежності від політичної кон’юнктури», Іван Красоткін «Коліївщина 1768 р.: реальність і міфи (до 255-річчя події)», Анастасія Опанасенко «Чому автора повісті «Тарас Бульба» вважають геніальним?», Дар’я Терещенко «Тематика козацтва у творах літератури й мистецтва ХІХ ст.», Вероніка Дмитрик «Більшовицький козацький рух у роки української революції 1917-1921 рр.», Марія Вергун «Козацький «слід» у сучасній топоніміці Черкас».

Педагоги та учні вдячні за можливість участі в науковому заході, за актуальність та змістовність доповідей, цікаві і ґрунтовні історичні дослідження науковців.